0 comments

KENTİN SİMGELERİNDEN BİRİ OLAN SAAT KULESİ UZUN ZAMANDIR BIRAKILDIĞI YALNIZLIKTAN KURTARILDI

Published on 6 Temmuz 2010 Salı in



Mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait Saat Kulesinin devri, İl Genel Meclisi'nin 07.01.2010 tarih ve 2010/5 sayılı kararı ile bedelsiz olarak Çanakkale Belediyesi'ne yapılmıştır. Belediyemiz yapıyı orijinaline uygun bir şekilde onararak Çanakkale'nin önemli bir değerini korumayı ve kente kazandırmayı amaçlamaktadır.
100 yılı aşkın süredir ayakta olan yapının çevresinde gelişen meydan inşa edildiği tarihin mimari üslubunu yansıtmakta, kentlilerin ve kente gelen ziyaretçilerin buluşma mekânı olarak toplumsal bir işlevi yerine getirmektedir.
Ancak uzun yılların verdiği tahribat nedeniyle yapının bakımsız ve yıpranmış göründüğü, yapı üzerinde tuz ve kirlenmelerin olduğu giriş kapısı, pencere ve diğer demir aksamlarının onarım gerektirdiği tespit edilmiştir.
Bu bakımsız ve yıpranmış görüntüyü ortadan kaldırmak için Belediyemiz tarafından kulenin iç ve dışında bakım onarım, restorasyon ve meydanda peyzaj düzenlemeleri yapılması planlanmıştır. Saat kulesinin iç kısmında saat mekanizması ve çalar kampası yeniden işleyişe geçirilerek, iç temizlik, bakım ve kadran aydınlatması yapılması planlanmıştır.
Dış cephesinin bakım onarımı için İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Daire Başkalığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB)'e restorasyon çalışmalarında izlenecek yöntem ve yapının fiziksel durumunun tespiti konusunda rapor hazırlatılmış ve saat kulesinin onarım talebi Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun onayına sunulmuştur. 22.06.2010 tarihinde onaylanan kurul kararı doğrultusunda restorasyon çalışmaları uzman bir firma tarafından yapılacaktır. Çalışmaların Temmuz ayı başında başlaması planlanmaktadır.
Saat Kulesi hakkında bilgi:
Bulunduğu meydana adını veren ve Sultan II.Abdülhamit zamanında 1897 yılında inşaa edilen tarihi Saat kulesi, kare planlı yükseldikçe daralan dört kattan meydana gelmektedir. Assos kesme taşından yapılmış olan kule 4 kat ve en üstte kubbeli çan kulesinden oluşmaktadır. Kuleye batı cephesindeki kemerli bir kapıdan girilir. Doğu yönünde ise üst tarafında kitabesi olan bir çeşmesi mevcuttur. Zemin kattan üst katlara demir merdivenlerle ulaşılır. Katlar arasında kat silmeleri yer almakta olup her silmeden sonra cephe yukarıya doğru incelir ve sekizgen planlı köşkle son bulur. 1. katın etrafı 1.00 metre dışarıya çıkmalı balkonla çevrilidir ve dört cepheden de sivri kemerli kapılarla balkona çıkılır. 2. kata yine demir bir merdivenle ulaşılır ve bu katta saat dolabı yer alır. 3. kat da ise dört yönde yuvarlak kadranlı saatler ve üzerinde de çanın asıldığı sekizgen gövdeli kubbeli köşk bulunur. Bu kat da saat çanı yer almakta olup dört tarafa dikdörtgen pencereler açılır. Deprem sonrası çan köşkü değiştirilmiştir.
ÇANAKKALE BELEDİYESİ – İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

Kaynak-Burası Çanakkale

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

No Response to "KENTİN SİMGELERİNDEN BİRİ OLAN SAAT KULESİ UZUN ZAMANDIR BIRAKILDIĞI YALNIZLIKTAN KURTARILDI"

Add Your Comment